Categories

Geheugen

Wat is RAM

RAM (random-access memory) wordt ook wel systeemgeheugen genoemd en is een hardwareapparaat waarmee informatie op een computer kan worden opgeslagen en opgehaald.

RAM wordt meestal geassocieerd met DRAM, een type geheugenmodule. Omdat gegevens willekeurig worden geopend in plaats van sequentieel zoals op een cd of harde schijf, zijn de toegangstijden veel sneller.

In tegenstelling tot ROM is RAM echter een vluchtig geheugen en heeft het stroom nodig om de gegevens toegankelijk te houden. Als de computer wordt uitgeschakeld, gaan alle gegevens in het RAM verloren.

Waarom meer geheugen?

Het upgraden van RAM versnelt uw systeem en heeft verschillende voordelen, waarvan een zestal hieronder nader wordt uitgelegd.

1. Betere gelijktijdige werking van programma's
Met meer RAM kan een computer, wanneer een programma wordt uitgevoerd, sneller werken dan voorheen, ook als het een enkel proces is. Als u bijvoorbeeld aan videobewerking werkt terwijl u meerdere CPU-functies op de achtergrond uitvoert, kan uw systeem al deze bewerkingen sneller uitvoeren.

2. Verbeterde opstarttijd van applicaties
Programma's starten sneller op met meer RAM-geheugen. Dit is voornamelijk merkbaar bij zwaardere applicaties en/of multitasken met meerdere programma's.

3. Efficiënt internetten
Surfen op internet na een geheugenupgrade is over het algemeen merkbaar sneller: internetbrowsers laden sneller, er zijn meer geopende tabbladen die probleemloos gelijktijdig in de browser kunnen worden uitgevoerd en webpagina's worden sneller geopend.

4. Verbeterde gaming- en GUI-prestaties
Games lopen soepeler en hebben snellere interactiviteit. Pc's met meer geheugen hebben betere 3D-weergavemogelijkheden. Afbeeldingen in een game worden schoner en briljanter met een geheugenupgrade. Het besturingssysteem maakt selectief gebruik van de grafische gebruikersinterface of GUI-functies, afhankelijk van de rekenkracht. Hoe meer RAM op een pc, hoe meer grafisch-intensieve functies worden ingeschakeld.

5. Snellere gegevensoverdracht
Het verhogen van de RAM-hoeveelheid kan de gegevensoverdrachtsnelheden tussen apparaten en schijf aanzienlijk verbeteren. U zult ook een lichte verbetering merken bij het downloaden of uploaden van bestanden en gegevens op internet.

Wanneer u gegevens kopieert, wordt deze eerst naar RAM gekopieerd. Door de RAM-capaciteit te vergroten, is er meer ruimte om gegevens te plaatsen. Vandaar dat grotere hoeveelheden RAM deze fase veel sneller laten verlopen.

6. Helpt de CPU-belasting te verminderen
De snelheid van een computer is afhankelijk van veel factoren, waarvan er één het meeste gewicht heeft voor de processor. Door het RAM-geheugen te vergroten, kan tegelijkertijd met meer informatie worden gewerkt, waardoor het voor de processor gemakkelijker wordt om efficiënter en sneller toegang te krijgen tot de gegevens.

 

Geheugen-types

Er zijn verschillende memory types, zoals DDR3, DDR 4, ecc , ecc reg en sodimm. De belangrijkste verschillen tussen de types worden in deze video uitgelegd:

 

DDR3:
In 2007 werd DDR3 geïntroduceerd. Het heeft 2x de bandbreedte en overdrachtssnelheden van DDR2 en een aanzienlijke vermindering van het stroomverbruik - ongeveer 40% in vergelijking met DDR2 (1,35-1,5 V). DDR3-overdrachtssnelheden liggen tussen 800 en 1600 MT/s.

DDR4:
In 2014 werd DDR4 geïntroduceerd. DDR4 heeft een lagere bedrijfsspanning (1,2 V) en heeft hogere overdrachtssnelheden dan eerdere generaties, waarbij vier datasnelheden per cyclus worden verwerkt. Dit betekent dat DDR4 minder stroom verbruikt en sneller en efficiënter is dan DDR3. Met bankgroepen kan elke groep onafhankelijk van de andere 8-bits gegevens uitvoeren, zodat DDR4 meerdere gegevensverzoeken binnen een klokcyclus kan verwerken. Overdrachtssnelheden liggen tussen 2133 - 5100 MT/s.

DDR5:
DDR5 werd geïntroduceerd in 2021. De opstartsnelheden van DDR5 leveren bijna het dubbele van de bandbreedte van DDR4 en heeft verbeterd energiebeheer (1,1 V). Het maakt ook schaalbare geheugenprestaties mogelijk zonder de kanaalefficiëntie bij hogere snelheden te verminderen. Overdrachtssnelheden liggen tussen 3200 - 6400 MT/s.

SO-DIMM:
Kleine omtrek Dual Input Memory Modules worden voornamelijk gebruikt in laptops en mini-pc's. Hun kleine vormfactor geeft ze een individuele capaciteit van ongeveer de helft van full-size DIMM's. De verschillende generaties hebben verschillende uitgesneden sleutels, waardoor schade door verschillende spanningsvereisten wordt voorkomen.

ECC:
Foutcorrectiecode (ECC) geheugen is een type RAM-geheugen dat wordt aangetroffen in werkstations en servers. Het heeft een extra chip om geheugenfouten automatisch te detecteren en te corrigeren, waardoor datacorruptie wordt bestreden. Volgens de benchmarktest van Puget Systems uit 2014 heeft ECC-geheugen een uitvalpercentage van 0,09 procent, vergeleken met 0,6 procent van niet-ECC-geheugen.

ECC-reg.:
In geregistreerde geheugenconfiguraties worden de commando's eerst naar de registers van de geheugenbanken gestuurd voordat ze naar de modules worden gestuurd. Deze buffering vermindert de belasting van de geheugencontroller van de CPU, omdat deze verwijst naar het speciale tussenregister in plaats van rechtstreeks toegang te krijgen tot de DRAM.

 

Verpakking

Nieuwe producten komen in originele verpakking. Dit zijn veelal individuele plastic dozen of clamshells. Gebruikte artikelen zijn, afhankelijk van aantal verpakt in:

Aantal Product Sku
1-2 Base (plastic box for 1ct long dimm & so dimm)
Base for 1ct long dimm and so dimm (DDR4 only)
41711014
41711021
3-20 Lid (plastic box for 10ct long dimm & 20ct so dimm)
Base (plastic box for 10ct long dimm & 20ct so dimm)
Base (plastic box for DDR4 10ct long dimm & 20ct so dimm)
41711002
41711003
41711020
21+ Clear lid (plastic box for 50ct long dimm ddr3/ddr4)
Black base (plastic box for 50ct long dimm) ddr3
41711000
41711001

 

Doos-base kan verschillen naargelang het model product, deksels zijn generiek per formaat base (1, 10, 50).

 

Part controle

HP productlabels geven onder andere het partnummer en serie informatie weer.
HP-labels hebben een HP-logo, een barcode en meerdere numerieke codes.
P/N geeft het Part Nummer aan, waarmee u kunt controleren of u het juiste product heeft ontvangen. Het partnummer staat ook vermeld op de NTS-factuur.

 

Garantieprocedure

De garantieprocedure voor geheugenmodules loopt via NTS. Neem eerst contact op met de helpdesk (+31 10 404 6262). Vaak kunnen problemen telefonisch verholpen worden. Als dit niet het geval is, kan de helpdesk u direct een RMA formulier toesturen met e-mail.

Vervangende artikelen worden toegezonden na ontvangst van defecte artikelen. Houdt bij nieuwe producten rekening met een langere levertijd dan bij gebruikte producten op voorraad.