Categories

MsWindows 11

Microsoft Windows 11 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft en is bedoeld voor zowel vaste (pc, laptop) als mobiele (tablets, smartphones) apparaten. Het systeem is de opvolger van Windows 10.

Er zijn vier versies van Windows 11: Windows 11 Home, Windows 11 Pro, Windows 11 Enterprise en Windows 11 Onderwijs. De laatste drie zijn bedoeld voor zakelijk gebruik en bieden aanvullende functies, zoals Groepsbeleid, Windows Store voor bedrijven, gedeelde pc-configuratie, domeindeelname enz.

Windows 11 Pro zet in op beveiliging, door onder andere Device Guard, Credential Guard en Windows Advanced Threat Protection. Daarnaast is het met Windows Hello mogelijk om niet met wachtwoorden, maar met biometrische methoden in te loggen.

In de onderstaande tabel zijn de verschillen tussen de versies weergegeven.

Functie Home Pro Pro voor workstations
Toepassingsbeheer
Mogelijk gemaakt met Intelligent Security Graph.
V V V
Automatische versleuteling op daarvoor geschikte apparaten V V V
Biometrie Windows 11 ondersteunt de geavanceerde biometrische functies van moderne apparaten, zoals vingerafdrukscanners en speciale IR-camera's voor gezichtsherkenning. V V
Apparaatversleuteling
Apparaatversleuteling is beschikbaar op een groot aantal Windows-apparaten en helpt je gegevens te beschermen door ze te versleutelen. Als je apparaatversleuteling inschakelt, hebben alleen bevoegde personen toegang tot je apparaat en gegevens.
V V
Mijn apparaat zoeken Volg je apparaten, zelfs je digitale pen V V
Firewall- en netwerkbeveiliging
Je Windows-apparaat is voorzien van uitgebreide, ingebouwde beveiligingsfuncties, waaronder een firewall en internetbeveiliging om je te beschermen tegen virussen, malware en ransomware.
V V
Internetbeveiliging App- en browserbeheer in Windows Security biedt de instellingen voor Microsoft Defender SmartScreen, dat je apparaat helpt beschermen tegen potentieel gevaarlijke apps, bestanden, websites en downloads. V V
Verbeterde bescherming tegen phishing met Microsoft Defender SmartScreen. Helpt mensen te beschermen tegen phishing-aanvallen door ze te waarschuwen wanneer ze hun Microsoft-gegevens invoeren in een schadelijke toepassing of website. V V
Windows aanwezigheidsdetectie
Aanwezigheidsdetectie combineert Windows Hello met sensoren voor aanwezigheidsdetectie gebruiken om je aan te melden wanneer je nadert, en te vergrendelen wanneer je vertrekt.
V V
Meervoudige verificatie Windows 11 biedt eenvoudige, veilige meervoudige verificatie3 via telefoon, sms of de Microsoft Authenticator-app voor mobiele telefoons en tablets. V V
Ouderlijk toezicht/beveiliging
Beheer schermtijd, beperk de toegang tot volwassen inhoud, controleer online aankopen wanneer je de Microsoft-accounts van je gezin koppelt en controleer of de apparaten van je gezin veilig en up-to-date zijn.
V V
Bescherming tegen aanvallen zonder bestanden
Veilig opstarten Helpt voorkomen dat schadelijke softwaretoepassingen en niet-geautoriseerde besturingssystemen worden geladen tijdens het opstarten van het systeem.
Veiligheid voorop
Alle nieuwe Windows 11-apparaten worden geleverd met krachtige ingebouwde beveiliging, waaronder hardware-isolatie, encryptie en malwarebescherming.
 V  V
Smart App Control Geef werknemers de flexibiliteit om hun eigen apps te kiezen en behoud tegelijkertijd een sterke beveiliging. Smart App Control blokkeert niet-vertrouwde of niet-ondertekende software om te voorkomen dat schadelijke apps worden uitgevoerd. Beschikbaar op nieuwe apparaten die met de Windows 11 2022-update worden geleverd. Apparaten met eerdere versies van Windows 11 kunnen deze functie gebruiken met een reset en een schone installatie van de Windows 11 2022-update. Organisaties die een moderne oplossing voor apparaatbeheer (MDM) zoals Microsoft Intune gebruiken, kunnen in plaats daarvan die tool gebruiken om apps en apparaten te beheren.
Windows Defender Antivirus
Windows 11 bevat ingebouwde bescherming tegen malware om je te beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software.
Windows Defender System Guard
Windows Defender System Guard1 gebruikt hardwarematige root of trust op moderne apparaten om opstartaanvallen te blokkeren en te voorkomen dat ze zich verspreiden.
Windows Hello Met behulp van gezichtsherkenning, een vingerafdruk of een PIN-code kan je met Windows Hello snel, veilig en zonder wachtwoord je compatibele Windows-apparaten ontgrendelen.
Windows-beveiliging Bekijk en beheer de beveiliging en gezondheid van je apparaat.
BitLocker-apparaatversleuteling
Als je apparaat zoekraakt of wordt gestolen, zetten BitLocker en BitLocker To Go alles op slot, zodat niemand anders toegang kan krijgen tot je systemen of gegevens.
 
Geïntegreerd met Microsoft Information Protection Bescherm je informatie tegen onopzettelijke of opzettelijke gegevenslekken.  
Implementatie en naleving op afstand
Beveilig, beheer en implementeer pc's op afstand via de cloud, in overeenstemming met het bedrijfsbeleid.
 
Windows Hello voor Bedrijven
Windows Hello-mogelijkheden plus wachtwoordloze aanmelding bij Windows en Azure.
 
Windows-gegevensbescherming (WIP)
WIP helpt om bescherming te bieden tegen mogelijke gegevenslekken zonder de werknemerservaring te verstoren. WIP helpt ook bedrijfsapps en -gegevens te beschermen tegen onbedoelde gegevenslekken op apparaten die eigendom zijn van de onderneming en op persoonlijke apparaten die werknemers meenemen naar het werk, zonder dat je je omgeving of andere apps hoeft aan te passen.
 
Veerkrachtig bestandssysteem (ReFS)
Detecteert wanneer gegevens op een van de gespiegelde stations beschadigd raken en maakt gebruik van een gezonde kopie van je gegevens op andere stations om gegevens te corrigeren en te beschermen.
     V