Categories

BTW verleggingsregeling


Is uw bedrijf of organisatie gevestigd in Nederland en heeft u van ons een factuur gehad waarbij geen BTW is gefactureerd dan kan dat zijn vanwege een van de volgende redenen:

i. U heeft producten bij ons ingeruild waarvoor u een creditnota heeft ontvangen. Over deze creditnota wordt geen BTW geheven omdat dit een terugkoop betreft en het om een negatief bedrag gaat wat u terugontvangt van ons.

ii. U heeft bij ons notebooks, tablets, mobiele telefoons of microchips aangeschaft. Vanwege de BTW verleggingsregel dienen wij deze zonder BTW aan u te factureren, indien de betrefffende factuur boven de 10,000 euro komt (ex BTW). Onder dit bedrag wordt wel met 21% BTW gefactureerd.

Let er op dat u in beide gevallen de factuur in uw eigen boekhouding correct inboekt, namelijk zonder BTW wanneer er geen BTW op onze factuur vermeld staat.


Hieronder vindt u de regelgeving.
 
Bron: BTW verlegging

Verlegging bij mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets

Handelt u in mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops of tablets? En gaat het om factuurbedragen van € 10.000 of meer (exclusief btw) per goederensoort, per levering? Dan moet u deze goederen leveren zonder btw. Op de factuur vermeldt u ‘btw verlegd’. 

Uw klant neemt de btw dan op in zijn aangifte als te betalen btw. In diezelfde aangifte kan hij die btw aftrekken, voor zover hij de goederen gebruikt voor belaste omzet.

Is het orderbedrag per goederensoort € 10.000 of meer (exclusief btw), maar reikt u daarvoor meerdere facturen uit? En komt daardoor bij 1 of meer facturen het bedrag onder de € 10.000 (exclusief btw) uit? U moet dan toch op de volledige order de verlegging toepassen: u vermeldt op iedere factuur ‘btw verlegd’.

Mobiele telefoons

Een mobiele telefoon is een apparaat dat voor iedereen herkenbaar is als mobiele telefoon. Behalve apparaten waarmee gebeld wordt, bedoelen wij bijvoorbeeld ook:

 • mobiele telefoons die meer kunnen dan alleen bellen, zoals smartphones
 • accessoires (lader, batterij, beschermhoesje of handsfree-set) die samen met de telefoon worden geleverd in 1 verpakking
 • pre-paid mobiele telefoons die worden geleverd met een beltegoed
 • mobiele telefoons die in een netwerk worden gebruikt maar zonder belcontract geleverd worden

U mag bij de volgende goederen de btw niet verleggen:

 • mobiele telefoons die u levert in combinatie met een belcontract
 • telefoonaccessoires die u apart levert
 • walkietalkies
 • wifi-telefoons, behalve als ze ook bedoeld zijn voor gebruik met het mobiele netwerk
 • 3G datakaarten en wifi-kaarten

Chips

De verleggingsregeling voor chips geldt onder andere voor de volgende goederen:

 • cpu’s (central processing units)
 • mpu’s (microprocessors of microprocessor units)
 • mcu’s (microcontrollers of microcontroller units)
 • chipsets voor ondersteuning van mpu’s

U moet de verleggingsregeling alleen gebruiken vóórdat de chip wordt ingebouwd in bijvoorbeeld een magnetron. De verleggingsregeling geldt dus niet voor goederen waarin een chip is ingebouwd, zoals magnetrons, servers en desktops.

Spelcomputers

Er is sprake van een spelcomputer als dit apparaat voor iedereen herkenbaar is als spelcomputer. De verleggingsregeling geldt ook als spelcomputers in 1 verpakking geleverd worden met accessoires, zoals een gamepad, 3D-bril of racestuur. De regeling geldt niet voor accessoires die apart worden geleverd.

Laptops en tablets

Een laptop kan onder verschillende benamingen voorkomen. Bijvoorbeeld: notebook, netbook en ultrabook. 

De verleggingsregeling geldt ook als de laptop in 1 verpakking geleverd wordt met accessoires, zoals een accu, adapter, laptoptas, muis of software. Dit is ook van toepassing op tablets. De regeling geldt niet voor accessoires die apart worden geleverd.