Categories

Server-hardware en hosting

Voor een videoserver zijn er verschillende hardware oplossingen al naar gelang de behoefte van de klant. Een aantal van de bepalende factoren zijn:

1. Hoeveelheid aan content en de opname en weergave kwaliteit van de content
2. Regio's van waar vandaan de video's bekeken worden en de hoeveelheid en frequentie waarin de video's bekeken worden
3. Vereisten aangaande de plek waar content bewaard wordt.


Hoeveelheid aan content en de opname en weergave kwaliteit van de content

De hoeveelheid aan content bepaalt onder andere hoeveel opslagcapaciteit er nodig is om de video's op te slaan. Om uit te rekenen hoeveel opslag er nodig is, kan de volgende berekening worden gemaakt:

1. Aantal video's
2. Gemiddelde lengte van de video
3. Resolutie van de video
4. Het aantal frames per seconde van opname
5. Aantal bewaarde versies (archives) van dezelfde video

Indien er bijvoorbeeld verwacht wordt dat er ca. 50 video's verschillende video's worden opgeslagen met een gemiddelde lengte van 15 minuten en een verwachte resolutie van Full HD (1080) kwaliteit met opname van 30fps (frames per second) dan nemen deze video's ca. 130MB per minuut in beslag oftewel ca. 2GB voor een 15 minuten film. Voor ca. 50 video is dat 750GB en indien er gemiddeld 3 versies per video worden bewaard zit u al aan de 2.3TB opslag. De benodigde hoeveelheid opslag kan dus snel gaan groeien, hiermee dient u rekening te houden bij de keuze van de hardware.


Regio's van waarvandaan de video's bekeken worden en de hoeveelheid en frequentie waarin video's bekeken worden

Indien uw video's voornamelijk bekeken worden door uw eigen werknemers dan kan het handig zijn om de videoserver in uw eigen netwerk te hebben staan of om hier zelfs een dedicated netwerk van te maken om niet hiermee uw overige internet bandbreedte mee te belasten. Echter wanneer de video's worden bekeken van buiten uw eigen netwerk dan wilt u uw videoserver aan het internet koppelen. Hierbij is de vraag of u dat dan zelf wilt gaan hosten of gebruik wil maken van een hostingbedrijf. 

Zelf hosten heeft als voordeel dat u geen extra internetkosten heeft en dat u onderhoud en veiligheid van de data in eigen hand heeft. Daarentegen kan het hosten zoveel bandbreedte verbruiken dat de internetsnelheid voor uw gebruikers heel langzaam gaat of misschien zelfs helemaal niet meer toegankelijk is. U zult goed moeten bekijken wie u toegang wilt geven tot uw videocontent en waarvandaan men de content mag bekijken. U kunt zich daarbij de volgende vragen stellen:

1. Wie wil ik toegang geven tot de video content?
2. Welke content mag men bekijken?
3. Wat is het doel dat men deze content kan inzien?
4. Welke resolutie en aantal frames per seconde is voor de video voldoende?
5. Hoeveel dienen tegelijkertijd toegang te kunnen hebben tot de content?
6. Vanaf welke plek dient men (goed) toegang te kunnen hebben tot de content?
7. Wil ik mensen online video’s laten bekijken of kan dit ook offline gebeuren (via downloaden).Vereisten aangaande de plek waar content bewaard wordt


Er zijn 4 manieren om uw video-content te hosten:

1. Een shared videoserver oplossing in de cloud. Bekende social media kanalen als Youtube en Vimeo bieden goede mogelijkheden voor het delen van videocontent indien viewers met name van buiten de organisatie komen en de content geen of weinig bedrijfsgevoelige informatie bevat. Bedrijven en andere organisaties gebruiken vaak sociale media om video content aan een groot publiek onder de aandacht te brengen.

2. Een shared videoserver gehost bij een derde partij. Indien u een videoserver wilt testen zonder hier intensief gebruik van te maken kunt u voor deze optie kiezen. Voor het testen zijn relatief weinig kosten aan verbonden en kan snel opgezet worden. NTS biedt u de mogelijkheid om tegen geringe kosten zo'n shared videoserver voor u op te zetten.

3. Een dedicated videoserver gehost bij een derde partij. Een logische stap nadat u getest heeft met een shared videoserver bij NTS en tevreden bent over de mogelijkheden en deze verder wilt opschalen. NTS kan bijvoorbeeld uw videoserver hosten maar wij zullen dit normaal uitbesteden aan een professioneel hosting bedrijf waarbij internetsnelheid en bandbreedte makkelijk op te schalen zijn.

4. Een videoserver op uw eigen private netwerk, deze kan al dan niet aan het internet of intranet netwerk gekoppeld zijn. Hiermee heeft u de veiligheid van uw videoserver en uw videocontent  geheel in eigen beheer. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn want u bent afhankelijk van de snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid van uw eigen netwerk en internetverbinding. NTS kan deze videoserver bij u ter plaatse installeren en van afstand onderhouden en van software updates voorzien.

Overigens kunnen bovenstaande opties naast elkaar gebruikt worden. Wellicht wilt u zowel uw videocontent op uw eigen videoserver hebben draaien maar veel bekeken video's ook op Youtube en Vimeo zetten om uw eigen videoserver te ontlasten.


Server-hardware


Er zijn uiteraard talloze configuraties denkbaar waarmee u uw video-server kunt hosten. NTS kan echter tegen zeer aantrekkelijke prijzen snelle gebruikte servers inzetten die over veel processorvermogen, geheugen en opslag beschikken.

Voor het hosten van een shared of dedicated server kunt u bijvoorbeeld voor de volgende hardware kiezen:IBM iDataPlex 360M4 Rackserver (rackmount 2u server)
- 2x Intel Xeon E5-2600v1 of v2 series, u kunt kiezen uit 2x E5-2680v2 processor (2x10core/2.80Ghz) of 2x E5-2695v2 (2x12core/2.40Ghz) 
- 64GB geheugen (bestaande uit 4x16GB module DDR3-14900 ECC Reg geheugen) uitbreidbaar tot maximaal 256GB geheugen (16x16GB)
- 2.4TB opslag (4x 600GB 2.5inch SAS 10k Harddrive), eventueel ook in SSD beschikbaar
- Raid 5 Controller  

Optioneel:
- 2x nVidia Grid K20x video accelerator card

De koopprijs van deze server is vanaf slechts EUR 999,- (excl. BTW) excl. software.  

Wenst u meer informatie te ontvangen over wat NTS voor u kan betekenen voor videoserver oplossingen, neemt u dan contact op met:

Dhr. K.S. Lodeweges
Email: kisuk@nts.nl
Tel. +31 (0)165-319100

Houdt u er rekening mee dat NTS nog maar recent met deze service is begonnen en op dit moment alleen de gehoste shared en gehoste dedicated video-server oplossing aanbiedt. Alle video-server software wordt door ons in-house geprogrammeerd en ontwikkeld en bevindt zich nog in ontwikkel- en implementatiefase. U kunt zich echter al voor onze pilot aanmelden waarbij u eigen videocontent kunt opslaan en afspelen via het internet. Deze oplossing is dan ook met name gericht voor bedrijven en scholen die nog maar net met video-content zijn begonnen en eerst willen uitzoeken wat zij hier precies mee kunnen en willen gaan doen en hier met geringe investering aan willen meedoen.


Voor een online demonstratie van onze video-server software:

> Ga naar http://video.nts.nl
> Log in als Guest
> Klik op een video map naar keuze
> Ga naar Tab Training video's om een video naar keuze af te spelen